В община Ямбол бе създадена Комисия за обществен ред и сигурност
В община Ямбол бе създадена Комисия за обществен ред и сигурност / Дарик Сливен, архив

Зам.-кметът Стоян Драгнев оглави общинската Комисия за обществен ред и сигурност в община Ямбол. Комисията бе структурирана като част от дейностите по подновения местен договор за сигурност между община Ямбол и Районно управление „Полиция". В работата й участват представители на общинската администрация, полиция, дирекция „Социално подпомагане", прокуратура, ОП „Комунални дейности", бизнеса и др. Основната цел е да се обединят усилията на широк кръг институции и обществени организации при решаването на проблемите, свързани с престъпността, безопасността на движението и всякакви въпроси, които застрашават спокойствието и сигурността на жителите на община Ямбол.

Един от първите проблеми, с разрешаването на които се заема новата комисия е продажбата на акцизни стоки без бандерол в района на старата автогара в Ямбол. Комисията ще заседава на всеки два месеца.

Договорът за сигурност, част от който е и общинската комисия за обществен ред, се подписва на всеки четири години в изпълнение на стратегията на МВР „Полицията в близост до обществото". През изтеклите 4 години общинската комисия е работила по разрешаването на повече от 50 проблема с широк обществен отзвук. В резултат на засиленото присъствие на Сектор „Превенция и опазване на обществения ред" /СПООР/ в местността „Курткая" се отчита чувствително намаление на кражбите в района. Като успех от сътрудничеството между местна власт и полиция бе отчетено преустановяването на джебчийските кражби в района на църквата  „Св. Николай Чудотворец", ограничаване на просията, събарянето на бл. 20, намаляване случаите на измами сред възрастните хора и др.