В 5.00 часа утре ще изтеглят варианта за матурата по български език и литература
В 5.00 часа утре ще изтеглят варианта за матурата по български език и литература / БГНЕС, архив

На 21 май ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ за 12-и клас. Точно в 5,00 часа в Министерството на образованието и науката ще бъде генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит. Избран чрез жребий представител на медиите ще натисне клавиша на компютъра, за да избере варианта на комбинация за матурата.

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова ще утвърди изпитния вариант и ще подпише заповедта за скалата за преобразуване на точките в оценки.

Матурата започва в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7,45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2014 г.

В 9 часа, на 21 май 2014 г., ще бъде изтеглен вариантът по български език и литература за национално външно оценяване за VII клас. Изпитът започва в 10.00 часа и се провежда в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул - 90 минути. Учениците трябва да пишат с химикал със син цвят.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература ще бъдат обявени до 4 юни 2014 г.