/ iStock/Getty Images
Носенето на маски в градския транспорт и на закрито е задължително
98 са новите случаи на заразени с COVID-19 на територията на Община Сливен през изминалата седмица. Излекувани са 11 пациенти.

42 сестри и санитари от дома за умствено изостанали край Сливен са с Covid-19 (ВИДЕО)

Двама души са загубили битката с вируса.
Общо 107 са активните случаи към момента, като 30 души се намират в болница за лечение. През седмицата от 5 до 11 октомври са се заразили 45 души от населените места. Трима са излекуваните, един човек е починал. От общия брой на активните случаи - 48 са от селата.

За сравнение - в периода от 28 септември до 4 октомври броят на новите случаи на заразяване с коронавирус в общината, е 13, излекуваните лица са 16, не е имало починали пациенти.

16 души с Covid-19 в дом за умствено изостанали в Сливенско

От началото на пандемията на територията на общината са се заразили 435 души, излекувани са 302, починали са 26. Продължават усилията на Община Сливен за недопускане повишаване на заболеваемостта.

По инициатива на кмета Стефан Радев на среща беше обсъдена възможността за засилен контрол за носенето на маски в градския и обществен транспорт в Сливен заради завишения брой заразени коронавирус в общината.

Заместник-кметът Пепа Чиликова, представители на РЗИ и превозвачите са категорични, че неспазването на мерките увеличава възможността за разпространение на коронавируса.

Десет нови случая на коронавирус в Сливенско

Според тях, екипи на полицията и РЗИ трябва да следят за носенето на маски в обществените превозни средства и да извършват засилени проверки на случаен принцип. Мярката ще бъде обсъдена на заседание на Областния кризисен щаб тази седмица.

„Трябва да има ефективна схема за санкция на пътниците, които не носят маски. Няма как да бъде овладяно положението иначе. Ситуацията е много сериозна. Аз лично съм много притеснен“, заяви управителят на „Пътнически превози“-Сливен Енчо Петров.

От бранша заявиха, че във всички превозни средства, с които се превозват пътници, се извършва задължителна дезинфекция при всеки курс.

Пет нови случая на коронавирус в Сливенско

Ръководството на Община Сливен подчертава, че е задължително носенето на маски в автобусите и на закрити обществени места. Всеки носи лична отговорност за своите живот и здраве и тези на близките му.


Здравните специалисти са категорични, че дезинфекцията, дистанцията и честото миене на ръцете са най-сигурния начин за предпазване от коронавирус.