Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за днешния ден жълт код за потенциална опасност от силен вятър в 19 области на страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, София област, София град, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен, Шумен, Разград, Силистра, Варна и Добрич.

Вятърът започна още през нощта и продължи през целия ден, най-силно в Сливен и района - до 90 км в час, както и в Пловдив.

Силните пориви дори предизвикаха инцидент, при който се обърна тежкотоварен камион с ремарке на Подбалканския път, близо до село Чинтулово. Към този момент няма данни за пострадали хора. По пътя има много паднали клони.

Заради поривите на вятъра на места полицията отбива тежкотоварните камиони.
 

Рано сутринта клон падна върху автомобил на булевард „Христо Ботев“ в Сливен. Нанесена е материална щета, няма пострадали.

Паднало е и дърво на булевард „Георги Данчев“, но няма нанесени щети, съобщиха от Община Сливен и допълниха, че дърветата са отстранени от екипи на пожарната. За кратко движението по двата булеварда бе спряно. 

Голям пожар избухна в Пловдивско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Повече от 30 сигнала за произшествия, причинени от силния вятър, са вдигнали на крак огнеборците от пловдивската дирекция и спасители от Сектор "Специализирани оперативни дейности". Има сигнали за паднали дървета и надвиснали ламарини и кабели. Само в един от случаите е нанесена щета върху лек автомобил. При произшествията няма пострадали хора.

Три екипа от огнеборци гасят пожар в сухи треви и стърнище между село Костиево и търговски обект на околовръстното. Силният вятър и пресеченият с множество напоителни канали терен допълнително затрудняват работата на пожарникарите. Работата им продължава и към този час.

Паднало е дърво е до Дома на техниката на ул. „Гладстон". Дървото е пречупено в основата и е паднало на пътното платно. Друго дърво се е прекършило до Съдебната палата на бул. "Шести септември". Според директора на Общинското предприятие Градини и паркове Веселин Козарев при тях непрекъснато постъпват сигнали.

„Имаме две паднали дървета, едното е пречупено на две зелено дърво, другото в момента колегите отиват на място да огледат. Има и нападали клони. Но предвид това, че поривите на вятъра са доста силни – около 60 и над 60 км/ч., предполагам, че докато утихне на обяд, ще имаме още няколко случая. Имаме и сигнали, че на Главната чадъри с тежки бетонови основи вятърът е успял да ги преобърне“, обясни Козарев.

Козарев допълни, че засега пострадали хора и щети няма. На място са изпратени екипи на общинското предприятие, които да отстранят нападалите дървета и клони. От пловдивската пожарна съобщиха, че при тях сигнали няма, с изключение на един в Хисаря, където силният вятър също е съборил едно дърво, но щети не са нанесени. 
БГНЕС, БНР, nova.bg