Украински машиностроители са на посещение в Сливен
Украински машиностроители са на посещение в Сливен / Община Сливен

Предприемачи от побратимения украински град Мелитопол в Украйна са на посещение в Сливен. Валерий Говорков и Генадий Барапаш са собственици на машиностроителна фирма „Гидролига” и имат интерес да развиват бизнес в страната ни и да адаптират дейността на фирмата в европейското икономическо пространство. Потенциалните инвеститори са на тридневно посещение в Сливен по покана на общинския съветник Иван Иванов и се срещнаха с кмета Кольо Милев.

Дружеството „Гидролига” е с 10-годишна история. В момента работи на европейския пазар с фирми от Чехия, Словакия, Италия, без да прекъсва връзките си с партньори от Украйна, Русия, Казахстан и други.

Като част от инвестиционното им намерение е да проучат условията за производствена дейност и наличието на квалифицирани работници – машиностроители в Сливен, както и свободни производствени помещения и работни офиси. След проучването бизнесмените предвиждат второ посещение през лятото, за да представят конкретното си предложение. В идейната си фаза то включва откриването следващото лято на цех в Сливен с 15 работни места.

Проведени са срещи с представители на данъчните служби и юристи, при които са се запознали  с данъчното облагане, общественото осигуряване, режима за регистрация на фирми и представителства на чужди инвеститори у нас.

Бизнесмените ще имат среща с председателя на Общинския съвет Мария Григорова, със заместник-кметове на общината, с председатели на комисии в местния парламент, с председателя на Търговско-промишлена палата – Сливен инж. Кольо Колев.

По думите им Сливен е благоприятен за развитието на бизнеса с удобен достъп до шосейни и железопътни магистрали, близостта на големи въздушни и морски транспортни възли, наличието на машиностроителни традиции в нашия град, изгодни условия за наемане и купуване на производствени и жилищни помещения.

Гостите изтъкнаха отличните партньорски и многостранни взаимоотношения между градовете Сливен и Мелитопол, между висшите учебни заведения и културните институции на двата града, между населени места от Сливенско и села от историческата и географска област Таврия, основани от преселници от нашия край преди повече от 150 години.