Удължиха срока за подаване на документи за почивка на пенсионери
Удължиха срока за подаване на документи за почивка на пенсионери / netinfo

До 15 май е удължен срокът за подаване на заявления-декларации от желаещите да се включат в Националната програма за пенсионери. Тя бе приета на 26 февруари и се нарича програма за „Осигуряване на възможности за активно стареене, пълноценно участие на пенсионерите в социалния живот и превенция на тяхното социално изключване".

Желаещите трябва да подават заявленията по образец до Дирекция „Социално подпомагане" по постоянен адрес или настоящ адрес, ако е различен от постоянния. Достъп за ползване на услугите по програмата имат пенсионери над 65-годишна възраст, които могат да се самообслужват и водят неподпомаган начин на живот. Целевите групи, които са обхванати от Програмата са пенсионери, които са получили целева помощ за отопление за сезон 2008/2009г. и пенсионери, които ползват социални услуги специализирани институции за стари хора.

Размерът на финансирането за едно лице е до 400лв. за 10-дневен пакет, пълен пансион и обхваща услуги по осигуряване на почивка и отдих, организиране на социални и културни програми, на ателиета по интереси, рехабилитационни процедури и други. Разходите за транспорт, туристически такси и туристически застраховки са за сметка на включените в Програмата лица. Дирекция „Социално подпомагане" издава на лицата удостоверения за включване в Програмата по реда на подаване на заявленията-декларации. Първата група от 86 лица от област Сливен почива в курортен комплекс „Слънчев бряг" от 1 май.