Ученици от Сливен се запознаха с рисковете от трафик на хора
Ученици от Сливен се запознаха с рисковете от трафик на хора / Община Сливен

Десетки ученици от ученическите съвети в Сливен взеха участие в информационен форум с цел превенция на трафика на хора. Форумът се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора в Сливен, съвместно с Младежки дом и Общински детски съвет. В него взеха участие Любка Митева – секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора – Благоевград, Нина Янева – прокурор в Районна прокуратура – Сливен, Ана Николова – консултант на Общинския детски съвет и Владимир Друмев - секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора – Сливен.

Целта на срещата е да се привлече вниманието на младите хора върху проблемите, свързани с трафика на хора, да се повиши тяхната информираност за престъплението, да бъдат запознати с рисковете, механизмите за въвличане и начините за предпазване от явлението „трафик", оказало се съвременна форма на робство.

Пред младите хора бе направена презентация на тема „Трафикът на хора – рискове и последствия”. Трафикът на хора е определян като съвременно робство и представлява сериозно престъпление, свързано с експлоатацията на хора, които биват третирани като стока за продан. За жертвите трафикът винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания.

Прокурор Нина Янева запозна с конкретни случаи на трафик на хора и посочи, че през 2013 година случаите, по които е работено в Районна прокуратура са 24.

Жертви на трафик са хора с цел сексуална и трудова експлоатация, бременни жени с цел продажба на новородените им, с цел просия, джебчийство и други нелегални дейности, за продажба на телесни органи, тъкани и яйцеклетки. Най-често жертва на трафик са хора от райони с висока безработица и бедност.

 

Информационният форум в Сливен бе част от кампанията „Нулева толерантност срещу трафика на хора”.