/ netinfo
Представители на 20 държави участват в Научно-приложна конференция по животновъдство в Сливен. Днес е първият ден от Националното изложение по животновъдство край Сливен. Акцентът на форума е свързан с политиката на Западните Балкани и тяхното присъединяване, заяви зам.-министъра по земеделие и храни  Цветан Димитров.

Национално изложение по животновъдство в Сливен (СНИМКИ)

„В годината, когато е българското председателство, когато един от приоритетите на нашето председателство и иновации и стабилностт на сектор ”животновъдство” мисля, че това е добре дошло”, коментира още зам.министъра.

Здравеопазването на животните, рисковете, които съществуват, селекцията, иновациите, технологиите, са останалите теми. За обновяване на изложбения терен на Сливенски минерални бани министерството на земеделието е инвестирало около 100 хиляди лева.

По думите на зам.-министър Димитров, съоръжението ще се използва постоянно. Предстои след около месец половина да се проведат две нови изложения, за овце и аукцион –търгове за разплодни животни.

Продукти от над 15 български ферми на животновъдно изложение в Сливен

Официалното откриване Националното изложение по животновъдство е на 28 април. Ще присъстват министъра на земеделието Румен Порожанов, генералният секретар на Европейската асоциация по животновъдни науки Андреа Росати и председателят на Комисията по земеделие и храни Десислава Танева.

На изложението ще бъде представена селекция от най-добрите животни, които се отглеждат у нас, като се очаква техният брой да бъде над 700. Най-многобройни ще са екземплярите, представляващи овцевъдството и козевъдството – 400 глави добитък от общо 39 породи.