Творческа среща на Иванка Денева с хората от социалните институции
Творческа среща на Иванка Денева с хората от социалните институции / личен архив

В навечерието на Деня на християнското семейство писателката Иванка Денева представи творчеството си в Сливен пред хора с увреждания и служители от социалните институции. Бяха обсъдени темите за общочовешките, националните и семейните ценности - крепители на духа и битието на българина през вековете, и особено в трудните години на прехода, пресъздадени художествено в произведенията на авторката.

Срещата бе инициирана от фондация „Милосърдие” и Центъра за трудова терапия, от членовете на Сдружение “Св. Стилиян Детепазител” и Сдружението на служителите от пощите и далекосъобщенията. Тук бяха и Красимира Абраамян  - Сдружение „Читалища” и секретар на читалище „Дружба” и библиотечният работник Живка Кондева. Културната проява се състоя в Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания „Св. Стилиян Детепазител” в присъствието и на възпитаници от Дома.

Иванка Денева вече втора година провежда с хората с увреждания поредица от срещи - с диабетноболните, с онкоболни,  с хората с травматични увреждания,  лишените – по различни причини, от досег и общуване с книгата граждани, с живеещите в Дома за стари хора  и др.

Настоящата среща по повод Деня на християнското семейство бе водена от поетесата и преподавателка Валентина Димитрова, която запозна присъстващите с творческата биография на д-р Ив. Денева, поместена в няколко национални енциклопедии, включително в „Бележити българи на съвременна България”.

Авторката прочете поетични творби, разкриващи ценностите на съвременния човек - вяра в Бога, преклонение пред Родината, уважение и обич към майката и детето; за семейството - пространство на хармония и духовна подкрепа за близките в трудното битие, строфи, посветени на красотите на българската природа и др. Писателката прочете откъс от романа „Кръстопъти и ветрове”, показващ  любовта между съпрузите и покрусата от  загубата на близкия човек.