Творческа работилница „Земята на Тунджа
Творческа работилница „Земята на Тунджа / Общински пресцентър Тунджа

В продължение на три седмици през творческата работилница „Земята на Тунджа" ще преминат деца и възрастни хора от селата в община Тунджа. Първи участници в работилницата бяха детски танцов състав към читалище „Просвета - 1910" и най - малките танцьори на село Тенево - децата от ЦДГ „Кольо Тенев".

В село Кабиле, в сградата на бившето училище, в което се помещават народно читалище „Напредък - 1930" и Общинския център за изкуство и извънучилищна дейност и е експонирана прекрасната експозиция на големия скулптор Иван Колев, децата от община „Тунджа" ще  обогатят своите знания за изкуството, ще обменят помежду си идеи, творчески виждания за културата на своето село, етнос, семейство. Подкрепяни от талантливите педагози от Общинския център и майстори в занаяти, те ще творят и изработват различни предмети и художествени произведения, свързани с фолклорните ни традиции, съобщиха от общината.

Творческа работилница „Земята на Тунджа пее" се провежда във Старата акбунарска къща в село Генерал Инзово. В този красив етнографски комплекс, разположен в парка на селото самодейните певчески състави от общината ще имат възможност да покажат пред професионалисти - музикални педагози нашето фолклорно песенно наследство, да обменят опит с други състави от общината и от региона. В рамките на работилницата ще се осъществи и информационна и изследователска дейност, свързана с развиването на музикалното образование и творческите способности на деца и възрастни. Представители на хоровата школа „проф. Георги Димитров" от Ямбол ще запознаят всеки участник с интересуващите го възможности за разкриване на творческия му потенциал.

 И в трите работилници гости бяха Георги Георгиев - кмет на община „Тунджа", Станчо Ставрев - заместник - кмет и ръководител на проекта, зрители.

Георги Георгиев пожела на всички присъстващи в трите работилници, като и на тези, на които предстои да посетят работилниците да изпитат истинско удоволствие и наслада от съприкосновението си с красивите български традиции, да проявят новаторски и иновативни подходи и да сътворят продукт, който да покажат на 6 октомври в село Симеоново.