Трима ухапани от кърлежи
Трима ухапани от кърлежи / Dariknews, Архив

Трима души са били ухапани от кърлежи от началото на годината досега в Сливенска област. И тримата са болни от марсилска треска, съобщи за Дарик д-р Николай Боскович, главен инспектор в Регионална здравна инспекция Сливен.

Той добави, че ухапаните от кърлежи през тази година са драстично по – малко в  сравнение със същия период на миналата година – 9 случая. Причината е предприетите профилактични мерки, обработка на тревните площи, борбата с бездомните кучета и обезпаразитяване на домашни и ловджийски животни.

Случаите на лаймска болест и марсилска треска зачестяват през лятото, като пикът е през месец юли и август. Специалистът препоръчва при ухапване да се посети личния лекар за отстраняване на кърлежа и последващо наблюдение. Заразяването на човека се осъществява по два начина - при ухапване от кърлеж и при неправилно манипулиране със заразени кучешки кърлежи.

Д-р Боскович съветва след пребиваване в тревисти местности да се направи оглед на цялото тяло и, ако се открие кърлеж, той да се отстрани своевременно. Заболяването протича с висока температура и специфични обриви по тялото.  В Сливенска община досега срещу кърлежи е пръскано два пъти.

Епидемиологичната обстановка в областта е нормална. Регистрирани са единични случаи на варицела, скарлатина, ентероколити и вирусни хепатити тип А, уточни още д-р Николай Боскович.