Тригодишна условна присъда за обвинения в секс-тормоз военен
Тригодишна условна присъда за обвинения в секс-тормоз военен / netinfo

Тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок даде сливенският военен съд на полковник Александър Петков - бивш началник щаб на 13 сливенска бронетанкова бригада.

Петков бе осъден за извършване на блудствени действия спрямо две жени - кадрови военнослужещи в бригадата и за злоупотреба със служебното си положение и сексуален тормоз над пет жени – кадрови войници в периода март – октомври 2005 година. Освен това той трябва да заплати и парични обезщетения за нанесени неимуществени вреди на всяка от тях в размер на общо 11800 лева, както и разноските по делото, направени от жените в размер на 1500 лв. Полковникът ще плати и всички разходи по делото в размер на близо 1000 лв. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок във Военно-апелативния съд. Пинчера остава с мярка за неотклонение „подписка”.

При излизането си от залата той заяви, че ще обжалва и добави, че според него присъдата е нагласена от военния съд и висши военни. Адвокатът на потърпевшите Георги Чолаков заяви, че също ще обжалва, защото не е удовлетворен от условната присъда и настоява за ефективна.

Скандалът в Сливен стана известен, след извършена мащабна проверка на бригадата в края на миналата година. Пет от жертвите подадоха жалби за секс тормоз във военната прокуратура. Жените били изнудвани от полковника и той блудствал с тях.