Три епидемични взрива са регистрирани в областта през 2009-а
Три епидемични взрива са регистрирани в областта през 2009-а / netinfo

Три епидемични взрива са възникнали през 2009 г. в Сливенска област. През ноември избухна епидемия от морбили, чийто пик бе през декември. Общо заболелите са 689 души. Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) д-р Виолета Узунова.

По думите й заболелите са предимно без данни за имунизация срещу морбили и живеещи в ромските квартали на областта. По време на епидемията са регистрирани 10 смъртни случая, като възрастта на починалите от 3 месеца до 16 години.

 Взрив с причинител Вирус паротитидис  е възникнал в Начално училище с интернат в новозагорското село  Радево. Той е обхванал 15 ромски деца на възраст от 8 до 10 години.

Взрив с причинител нов грипен вирус A(H1N1) е регистриран в Дом за деца с умствена изостаналост "Света Марина" село Медвен. Заболелите деца са 30. Грипният вирус е доказан серологично.

В Социално-педагогически интернат в Драгоданово 35 деца са заболели от морбили. От тях 5 са без имунизация. С противогрипна имунизация са обхванати 720 лица от областта. От тях 200 граждани с ваксина осигурена от РИОКОЗ и 520 лица от социални домове и Центъра за спешна медицинска помощ.

С извънредният прием на ваксина против морбили, паротит и рубеола са обхванати  94 лица, информира д-р Узунова.