Три центъра за настаняване от семеен тип изграждат в Сливен
Три центъра за настаняване от семеен тип изграждат в Сливен / Дарик Сливен Архив

В Сливен ще бъдат изградени три центъра за настаняване на деца с ментални увреждания, съобщи кметът Йордан Лечков. Идеята е деинституциализацията на децата, настанени сега в различни домове. Изграждането на центровете е било обсъдено на 7 януари на среща на Лечков с министъра по управление средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и представители на други общини от страната.

Община Сливен е от първата вълна райони, където проектът по Оперативна програма „Регионално развитие" ще заработи, като за целта се отпускат 1 653 139 лева. Предвидено е в центровете да бъдат настанени по 12 деца от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Кермен, допълниха от общинска администрация. 

Сградите ще бъдат ново строителство, съобразени с европейските изисквания за достъпна архитектурна среда и ще предоставят на всяко от настанените там деца индивидуално пространство, както и общи пространства, в които домуващите да се хранят, общуват, учат. Засега не е обсъждано къде ще бъдат изградени центровете в Сливен.

Изискванията са те да бъдат в централната част на града, близо до място за оказване на доболнична медицинска помощ и неотложна помощ, до учебни заведения, магазини и др.

Очаква се до края на 2013 г. децата от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Кермен да бъдат изведени и настанени в жилищата, отговарящи на нормална семейна къща, съобщават още от общинска администрация.

Кметът Лечков подчерта, че Европейският съюз много внимателно ще следи как България откликва на този проект и че е важно проблемите на деца с подобни трудности да бъдат разрешени цивилизовано.