Тренчев: Има логика медиците ни в Либия да бъдат издигнати за евродепутати
Тренчев: Има логика медиците ни в Либия да бъдат издигнати за евродепутати / Дарик радио

Ако идеята медицинските ни сестри, осъдени на смърт в Либия да бъдат издигнати за евродепутати е като акция да намерим форма и начин да ги извадим от затвора, в нея има логика. Вече има такъв прецедент във Великобритания. Това заяви пред журналисти в Сливен лидерът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев, който оглави социалдемократическата листа за евродепутати. Според него обаче в чисто политически план такъв ход няма да помогне.

„В случая международният натиск върху Либия е достатъчно голям и мисля, че в Кадафи е останал някакъв здрав разум, за да тръгне срещу това, в което цял свят се опита да го убеди да не направи” – подчерта синдикалният лидер. Той заяви, че правилният подход бил максимално да се мобилизират всички възможни приятели, приятелски институции и организации по целия свят за натиск спрямо Либия.

Тренчев допълни, че подобна листа би объркала политическия процес, тъй като всички би трябвало да гласуват за нея, водени от хуманитарни съображения. „Освен това няма никаква гаранция, че Кадафи ще ги пусне” - каза д-р Тренчев. Той дори предположи евентуална политика на втвърдяване от страна на либийските власти.

Кандидатът за евродепутат каза, че не очаква толерантна предизборна кампания и допълни, че най-вероятно отново ще бъдат извадени компромати.