Таксата за ясли и детски градини няма да се вдига
Таксата за ясли и детски градини няма да се вдига / Dariknews.bg, Архив

Таксата за ясла и детска градина на територията на община Сливен ще запази размера си, съобщиха от общината. Проемени не са правени от 10 години, но от общината са категорични, че няма да натоварват семействата с увеличение.

30 054 640 лв. са средствата за функция “Образование” за 2014 г. С тях ще се осигури  учебния процес на 12 115 ученици в общинските общообразователни училища, обучението и възпитанието на 4 379 деца в детските градини и предучилищната подготовка на 5 и 6-годишните деца, както и подобряване на материално-техническата база в училищата и детските градини. 27 са детските градини в общината, 13 са в града, останалите в населените места на общината.

Освен тях функционира и Детска млечна кухня, която осигурява храна на близо 400 деца на възраст от 10 месеца до 3 години. За ползване на детски ясли и детски градини родителите плащат за седмични и целодневни детски градини 35 лв.

Таксата за полудневни детски градини само за 3 и 4 годишните деца е 6 лв. Половин такса се плаща за деца с един родител, от родители - редовни студенти, за деца на разведени родители, на които родителят – настойник е на месечно социално подпомагане съгласно Закона за социално подпомагане. Половин такса се плаща, когато две или повече от две деца от едно семейство са приети едновременно в едно или в различни детски заведения в общината.

Тогава таксите са както следва: за първо дете – 35,00 лв.; за второ дете – 20,00 лв. за трето и всяко следващо – 10,00 лв.