Съдът заседава по делото за изборните резултати за кмет на кмет на община Елхово
Съдът заседава по делото за изборните резултати за кмет на кмет на община Елхово / Дарик Сливен, Архив

В Административен съд - Ямбол бе даден ход на делото, образувано по жалба на Ангел Ангелов, кандидата за кмет на община Елхово от името на местна коалиция „БСП и левицата", в която се оспорва решениена Общинска избирателна комисия - Елхово.

По време на съдебното заседание съдебният състав предяви подробна проверка на всичките 29 протокола, издадени от секционните избирателни комисии, както и на протокола на Общинска избирателна комисия - Елхово.

Делото се гледа днес от 13,30 ч., съдът допусна и конституира трима свидетели, посочени от жалбоподателя. Освен това, съдебният състав задължи председателя на Общинска избирателна комисия - Елхово, до следващото съдебно заседание да представи първа и втора част на избирателните списъци от проведените избори за кмет на община Елхово. Припомням че, в жалбата се иска отмяна на решение на Общинска избирателна комисия - Елхово като незаконосъобразно и прието в нарушение на Изборния кодекс.

В жалбата са изброени нарушения, които касаят отчитането на действителни и недействителни гласове, което, според жалбоподателя, води до различен изборен резултат. Сред посочените нарушения са несъответствия между копия на протоколите, предадени от СИК на застъпниците и тези, предадени на Общинската избирателна комисия, както и конкретни избирателни секции, в които недействителни гласове са отчитани като действителни.

Поради тези причини, жалбоподателят счита, че изборите за кмет на община Елхово са проведени при съществени нарушения на изборния кодекс.

Искането е съдът да отмени Решение от 26.10.2015 г. на Общинска избирателна комисия - Елхово, а резултатите от избора за кмет на община Елхово да бъдат обявени за недействителни.