/ Снимка: Дарик
Окръжна прокуратура-Сливен предаде на съд Милен С. и Пламен С. Милен С. е подсъдим за това, че на 22 март 2016 г., Нова Загора, в жилището му на ул.„Братя Миладинови“, държал над 6 900 бронзови монети, метални предмети, златни накити, печати от различни епохи, всички на обща стойност 57 229 лв..

Милен е  подсъдим и за това, че противозаконно държал 2 броя метал-детектори, за които знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти. Пламен С. е подсъдим за това, в жилище на ул.„Петър Бакалов”, държал медни, бронзови и сребърни монети и други предмети от различни епохи, всички на обща стойност 4 837 лв.

13,4 години затвор за убийство

От преди повече от десет години Милен С. поддържал активна връзка с различни лица от цялата страна, свързани с незаконната търговия на културни ценности с висока художествена и научно-археологична стойност. Той бил известен като експерт в областта на нумизматиката и археологията. Интерес в областта на културните ценности проявявал и неговият брат Пламен

С. Дейността на двамата обвиняеми станала достояние на полицейските служби за противодействие, пресичане и разкриване на престъпления по линия на „Културно-историческите ценности“ и в тази връзка е било предприето едновременно претърсване от два екипа на ОД на МВР-Сливен в жилищата им.

При претърсването били открити и иззети множество археологически обекти – движими културни ценности от различни епохи, които се намирали в стъклени витрини, в кашони и в полиетиленови пликове, разпръснати из цялото жилище.

Обвинен в убийство на 18-годишно момиче отива на съд

Част от откритите археологически обекти били укрити в пластмасови съдове и кутии, поставени в индивидуални самозалепващи се полиетиленови пликчета.

На Пламен С. вече е било наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 г., като изтърпяването му е отложено с изпитателен срок от 3 г., за друго престъпление. Окръжен съд е насрочил заседанието си днес.