Светият Синод ще разгледа предложение за преместването на Коледа на 7 януари
Светият Синод ще разгледа предложение за преместването на Коледа на 7 януари / netinfo
Светият Синод ще разгледа предложение за преместването на Коледа на 7 януари
23943
Светият Синод ще разгледа предложение за преместването на Коледа на 7 януари
  • Светият Синод ще разгледа предложение за преместването на Коледа на 7 януари

Във връзка с поредното повдигане на въпроса за датата, на която трябва да се празнува Рождество Христово и тиражираното вече предложение за изместването на празника отново по Юлианския календар с 13 дни напред, потърсихме мнението на Сливенския митрополит Иоаникий, който е председател на Богослужебната комисия към Светия Синод на БПЦ.

Такова предложение вече е внасяно през 1997 година и тогава е било подкрепено от покойния Доростолски митрополит Иларион, сегашният Пловдивски - Николай, Ловчанския митрополит Гавриил и покойния секретар на Свения Синод Геласий.

Съществува ли възможност Светия Синод да разгледа едно предложение за преместването на Коледа на 7 януари?

Има постъпило писмо, но още не е разгледано. Не може да се даде окончателен отговор както пише в някои вестници. Работата е сложна и то не става така.

Вие допуснали ли сте за разглеждане от Светия Синод на това предложение?

Има резолюция за разглеждане в пълен състав от Синода, защото този въпрос не е само за Богослужебната комисия. Но това е сложен въпрос. Хората празнуват така от 40 години и не е така, както някои си го мислят.

А Синодът ще се занимае ли с това на Следващото заседание?

Да, сигурно ще се занимава, но не мога в резон да кажа. Има архиереи, които не са съгласни, точно знам, да се премества календара, защото хората са вече свикнали приели и сега ще ги объркаме и ще ги смутим.

Досега в България е имало такива прецеденти - свещеници да служат с разрешение на патриарха по стария обред?

Те са малко и редки в случая. Има такива, но тези които се наричат старокалендарци те служат така, но те не са към нашата Църква и не са ръкоположени от нея. Така че това е наистина сложен въпрос и не може както си мислят някои да се реши със замах.

Кога ще заседава Синода?

Заседанията са днес, на 2 и 3 декември и после от 8 до 18 декември.

И ще разгледате предложението за преместването на празника?

Да.

Излязоха информации и това може би, не зная дали има някаква връзка с това предложение, но още в края на октомври в медиите се появиха информации за изказвания на Тивериополския епископ Тихон от чужбина за това, че трябва да се обединим възможно най-скоро и да служим заедно с католиците. Как ще коментирате?

Зная за случая, но няма да стане сега. Не е възможно.

Ние все пак стоим някъде междинно по отношение на празничната система и не сме нито като Русия по отношение на празничната система, нито като католиците и в случая нова сстава нещо като открита дискусия. Вие какво мислите?

Да, но румънската църква е като нас, гръцката също, както и Цариградската патриаршия.

Ако се случи такова изместване на Коледа и евентуално Светия Синод вземе решение за това, тогава не биха ли се преместили и другите големи църковни празници като Йордановден и Ивановден?

Тогава всичко се премества, защото има подвижни и неподвижни празници. Ще се преместят Йордановден, Сретение Господне, Ивановден и всички празници през цялата година. Тогава няма да заговяваме на 14 ноември срещу Рождество Христово, а на 27  ноември и всичко ще се промени от началото до края.


Коледа по българските земи за последен път е била празнуване на 7 януари през 1968 година, а преместването на празника е било отразено в църковното календарче за 1969 година. Тогава Рождественския пост дори е бил съкратен с 13 дни, колкото е било необходимо да се прибавят за приравняване към Грегорианския календар.

Светските власти в България приемат този календар много по-рано - през 1916 година, когато веднага след 31 март „утре" е било с дата 14 април.