Сливен вече разполага с фитнес на открито
Сливен вече разполага с фитнес на открито / Община Сливен

Фитнес площадката на открито в Сливен, реализирана чрез акцията „Жълти стотинки“ и сдружение „Съзидание-2012“ бе официално открита в Сливен. Площадката се намира до спортна зала „Васил Левски“, в непосредствена близост до парк „Юнак“ и е първата площадка с фитнес  уреди на открито в града. Лентата прерязаха заместник-кметът Румен Стоилов, шесткратната европейска шампионка по борба Станка Златева и покорителят на Еверест Атанас Скатов. На събитието присъстваха още координаторът на акцията „Жълти стотинки“ Стефка Байчева и много приятели на спорта.

Румен Стоилов се обърна с приветствени думи към присъстващите и изрази благодарността си към сдружение „Съзидание-2012“ за успешното реализиране на площадката като подчерта, че досега подобно съоръжение не е имало в Сливен.

„От името на община Сливен искам да благодаря още и на всички, които взеха участие в тази инициатива и дариха средства за изграждането на фитнес площадката. Убеден съм, че в нашия град ще бъдат открити още спортни площадки за деца и юноши, защото спортът е здраве и благодарение на него, децата ни ще растат тук по-силни, здрави и спокойни“ - каза Стоилов.

„Щастливци сме, че Сливен стана домакин на националната акция „Жълти стотинки“. Всички градове в България събираха стотинки за изграждането на нашата фитнес площадката, която вече е факт и затова искам да благодаря на всички деца и техните родители, които участваха в това добро начинание“ -  допълни Стефка Байчева.

Фитнесът на открито е с обща площ около 100 кв. м. На него са поставени 8 комбинирани уреда с няколко конфигурации в два сектора като единият е обособен за деца от 6 до 12 години, а другият е за по-големи деца и възрастни. Уредите са за кардио тренировки и за развитие на бедрените мускули, за стягане на коремните мускули, тренажор за ханша и бедрата и други. За по-висока безопасност уредите са монтирани върху ударопоглъщаща каучукова настилка. Поставени са пейки за отдих и почивка, кошчета за смет, осветителни тела и ограда. Табели дават информация за достъпа и безопасността при използване на уредите. Достъпът до фитнес площадката е напълно свободен, като община Сливен ще осигури охраната на обекта.

Акцията „Жълти стотинки“ в Сливен ще продължи до края на годината. Следващото отчитане на монети от 1, 2 и 5 стотинки ще се проведе на 6 декември – Никулден, когато децата и техните родители, участвали в кампанията, ще могат да преброят и предадат стотинките си.