Сливен и Ямбол с код оранжево, очаква се вятър и сняг
Сливен и Ямбол с код оранжево, очаква се вятър и сняг / сн. архив Дарик - Сливен

Днес ще има обилни снеговалежи, придружени след обяд с умерен и силен североизточен вятър в областите Сливен и Ямбол, съобщават от Ситуационния център на „Гражданска защита". Ще се създадат условия за снежни виелици и навявания. Очаква се образуване на нова снежна покривка с дебелина до 15-20 см.

По данни на Метеорологичния център на Военно въздушни сили за днес още рано сутринта в Югозападна България облачността ще се увеличи, вплътни и там ще започнат превалявания от сняг, съобщиха от областна администрация Сливен. След обяд този процес постепенно ще обхване цялата страна, като най-интензивни ще са валежите през деня в Южна, а вечерта в Източна България, където поради силния вятър ще има и снегонавявания. Там ще се образува 10-15 сантиметра снежна покривка, като на места в Югоизточна България и крайните южни райони тя ще достигне 25-30 сантиметра. Над останалата част от страната снежната покривка ще бъде под 5 сантиметра. Движението на автомобили ще е силно затруднено и от лошата видимост, която на моменти ще бъде под 50 метра. Вятърът ще е 6-9м/с от североизток-изток, като привечер в източните райони ще се засили със стойности до 15-18м/с.

Минимални температури: между -12 и -7 градуса. Максимални температури: между -7 и -2 градуса.

Областният управител на Сливен Марин Кавръков препоръчва на гражданите, транспортните и туристически фирми да се въздържат от пътуване поне няколко дни, а ако това е невъзможно да подготвят транспортните средства за предстоящите влошени метеорологични  условия.

Ето какво гласи код оранжево:

Времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с необичайна интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.