Следят с видеокамери за кражба на капаци на шахти
Следят с видеокамери за кражба на капаци на шахти / Дарик Сливен, Архив

След подписването на договор за поддръжката и основен ремонт на уличната мрежа в Сливен ще има фирма, която ще контролира и отстранява всички недостатъци по капаците, въпреки че това е задължение на експлоатационните дружества - БТК, Топлофикация и най-вече на ВиК. Това съобщи заместник-кметът по строителството Иван Манчев по повод кражбата през почивните дни на 30 метални капаци на шахти в Сливен. „Ще засилим контрола, включително и с видеонаблюдение", посочи той.

От общинското ръководство съобщиха, че в момента се готви нова Наредба, която ще регламентира разрешаване прокопаването на улиците при прокарване на подземни комуникации, която ще бъде предложена за гласуване на сесията този месец. Наредбата  предвижда сериозни санкции и нов ред при разрешаване разкопаването на уличната мрежа.

„В момента има такава наредба, която прехвърля към наредбата за таксите, които се събират в общината. Тя има ефект при сериозен контрол, но в определени случаи времето за възстановяване на уличната настилка се забавя", каза Манчев.