Следи се нивото на река Тунджа
Следи се нивото на река Тунджа / Дарик Сливен, архив

Остава в сила повишено внимание за водосборите на река Тунджа, съобщават от МОСВ, следят се и Марица и Арда. Нивата на реките в по-голямата част от страната са над праговете за високи води.

Днес и утре, в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, повишената почвена влага и снеготопенето, се очаква повишения във водосбора по горното течение на река Тунджа.

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане е над оранжевия праг на предупреждение и плавно се понижава, като се очаква да спадне под него в началните часове на 12- ти март. Нивото на р. Мочурица при с. Чарда е над жълтия праг на предупреждение, като по прогноза се очаква да се понижава интензивно, като в ранните часове на 12-ти март ще спадне под жълтия праг на предупреждение.

Нивото на Тунджа при Ямбол е над оранжевия праг на предупреждение, като се очаква в ранните часове днес да спадне под него.

При Елхово реката ще се задържа на най-високото си ниво, над оранжевия праг на предупреждение до обяд днес. След което ще започне плавно да се понижава, но в следващите 4-5 дни ще остане над оранжевия праг.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология  към БАН (НИМХ- БАН) , днес на отделни места ще превали слаб сняг, в източните райони - слаб дъжд.

Очаквани количества - от 1 до 3- 5 л/кв.м. Утре ще е почти без валежи. В четвъртък превалявания ще има на места в Западна и Северна България, предимно от дъжд, над около 1500 м - сняг; количества от 1 до 5-6 л/кв.м.

 

В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.