Село Бояджик почете Трифон Зарезан
Село Бояджик почете Трифон Зарезан / netinfo

На 14 февруари жителите на село Бояджик, община Тунджа заедно почетоха Празника на лозарите и техния покровител Трифон Зарезан - празник на кехлибареното грозде и на руйното вино. Той беше организиран от кметството в селото, читалище „Джон Атанасов-1928” и Клубът на пенсионера „Надежда”.

Нели Хаджиева, секретар на читалището, разказа легендата за Трифон Зарезан, след което последва обичая по зарязването на лозите от  миналогодишният „Цар на лозята” Васил Петров Дачев. Той, с лице на изток, се прекръсти, разкопа с ножицата около лозата на четири места, колкото са посоките на света, за да е защитена отвсякъде, захрани корена с пита и едва тогава отрязва от три места пръчки, след което отново се прекръсти. Поля лозите с червено вино и пожела на всички да е берекетлия годината, да ни е на помощ Трифон Зарезан, да се ражда повече бяло и червено грозде, колкото капки вино, толкова товара грозде. Разказа за „тънкостите” при зарязването на лозята и приготвянето на вкусно вино. От името на организаторите му беше връчено удостоверение за почетен цар на лозята.

След изпълнението на ритуала от отрязаните пръчки беше направен венец, завързан с червен конец и китки здравец, който беше поставен на раменете на Христо Георгиев Славов, избран за следващия „Цар на лозята”. Той благодари и пожела на всички присъстващи на празника Свети Трифон да пази лозите от замръзи, от суша, от градушка и от болести.

Всички присъстващи имаха възможност да вкусят от хубавите вина, произведени от жителите на селото. За поредна година село Бояджик се включи активно с проби за дегустация в конкурсите на Деветия общински празник на виното „Скалица-2014”.

 

Празникът завърши с веселие, осигурено от фолклорната група към читалището.