Сцени от Първата световна война оживяват в Ямбол
Сцени от Първата световна война оживяват в Ямбол / Община Ямбол

Шествие по улиците на Ямбол пресъздава отиването на войски на фронта, а в Музея на бойната слава ще бъде представена възстановка на епизод от героичните сражения при „Каймак-Чалан" от преди 100 г. Това са част от проявите, с които Ямбол ще отбележи 100-годишнината от Първата световна война. Сцена на пресъздаването на епичните сражения ще бъде отново Музеят на бойната слава в района на бившите Пионерски казарми.

Събитието ще бъде днес, четвъртък, в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия. Началото на честването е в 17.00 пред община Ямбол.

От там ще тръгне и безпрецедентно шествие, пресъздаващо отиването на войски на фронта. Походния марш на някогашните ямболски военни части ще представят възстановчици от клубовете „Традиция" от Ямбол, Нова Загора, Казанлък и Карлово, както и военнослужещи от ямболските военни формирования.

Сред атракциите на шествието ще бъде 76-мм планинско оръдие, теглено от конски впряг, както и други видове въоръжение и експонати от фонда на военния музей в Ямбол. Шествието ще предвожда Ямболският духов оркестър, следван от командирски файтон (двуколка), войници в български и сръбски униформи, обоза и обслужващия състав на полка.

Сцени от Първата световна война оживяват в Ямбол
netinfo
Процесията ще премине по ул. „Страхил войвода", „Ал. Стамболийски" и Жорж Папазов" до Музея на бойната слава. В двора на музея ще бъде представена възстановка на героичните боеве при връх „Каймак-Чалан", при който българските сили, сред които 46-и ямболски пехотен полк, водят неравностойна битка с Трета сръбска армия, усилена с френска артилерия. При Каймакчаланската епопея загиват 183-ма военнослужещи от Ямболско.

Сраженията във високопланинския район (над 2500 м надморска височина) са ключови при Солунския фронт по време на Първата световна война. Подробности за двумесечните боеве и участието на ямболските войски в Първата световна война ще бъдат представени в кратка презентация в залите на ямболския музей.

Гостите на събитието ще имат възможност да разгледат и предмети от бойното поле, обособени в специална временна изложба.

Тазгодишната инициатива е посветена на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, 130 години от създаването на 3 пехотна Балканска дивизия и 100 години от епичните боеве при Каимак-Чалан по време на Първата световна война.