Самотата - централен образ в награден разказ
Самотата - централен образ в награден разказ / netinfo

Самотата е централен персонаж в разказа на Соня Келеведжиева „Фрида и тайнствената нощна гостенка". За тази своя творба сливенската писателка получи наградата за проза в Европейския конкурс за художествена проза, наука и музика през 2009 година „И със звездното небе над нас...". Другата героиня е Фрида - жена, която задълго загубва себе си, своя път и посока. Самотата я дебне от тъмния ъгъл, но не успява да я оплете в мрежите си. „Опитах се за покажа, че благодарение на една звезда, топла ръка и очи, тя успява да излезе от лабиринта, в който е попаднала", сподели пред журналисти Соня Келеведжиева.

В конкурса са участвали 135 писатели от 11 страни. Тази година България участва за първи път, откакто е член на Европейския съюз. Освен Соня, в конкурса за проза са участвали още десетина български автори.

Разказът „Фрида и тайнствената нощна гостенка" е написан специално за европейския конкурс. Вече е преведен на английски, италиански и немски език и ще бъде включен в сборници, книги и алманаси, които ще бъдат разпространени из целия Европейски съюз. Соня ще включи разказа и в новата си книга „Нечути женски гласове", която в момента е под печат.