Самодейци от община „Тунджа -  с престижни награди от Рибарица
Самодейци от община „Тунджа - с престижни награди от Рибарица / netinfo

Самодейците от народно читалище "Йордан Андонов" - село Веселиново станаха носители на Специалната награда на община Тетевен за цялостно представяне в четвъртото издание на Празника на народния обичай и автентичната носия в Рибарица, провел се от 10 до 12 юли 2009 г. Организатори на проявата са община Тетевен и кметство Рибарица. Веселиновци получиха купа и грамота за индивидуалните и ансамблови музикални изпълнения, надигравания, представяне на тракийски всекидневни и празнични мъжки и женски автентични носии, обичая «Бабинден» и оригинални кукерски маски.

В категорията "Автентични носии" със златен медал се завърнаха самодейците от народно читалище "Отец Паисий" и пенсионерски клуб "Надежда" от село Завой.

Участието на двете представителни групи в празника стана възможно благодарение на помощта на кмета на община „Тунджа" Георги Георгиев в съответствие с многократно заявената от него политика за съхраняване и популяризиране на автентичния български фолклор на тунджанския край.

На трето място в категория "Селище-пазител на фолклорните традиции" /купа и грамота/ са класирани самодейците от село Кабиле. Голямата награда в тази категория беше присъдена на домакините от село Рибарица.

В конкурсната програма участваха около 1 300 самодейци от 70 фолклорни формации от цялата страна. Сценичните изпълнения бяха оценявани от жури с председател проф. Георг Краев и членове доц. д-р Ирина Бокова, асистент Маргарита Кръстева от НБУ и народния певец, майстор на песенния разказ, Марин Иванов.