Решението на ВКС няма да попречи на изпълнението на новия воден цикъл
Решението на ВКС няма да попречи на изпълнението на новия воден цикъл / Дарик Сливен, Архив

Решението на Върховния касационен съд (ВКС) няма да повлияе на изпълнението на капиталовата програма на община Сливен и на интегрирания проект за воден цикъл. Тази година в бюджета са отделени 400 000 лева за неговото  съфинансиране. Така коментира кметът на Сливен Кольо Милев изхода от делото във ВКС, с което общината обжалваше решението на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата да заплати 5,5 милиона лева на дружеството „Хидросистеми" заради неправомерно прекратяване на договор по стария проект за воден цикъл.

По думите на Милев общината е очаквала и такъв изход. „Тъй като Арбитражното дело беше в края на миналия и в началото на нашия мандат, общината нямаше много полезни ходове за действие. Трябваше да защитим интересите й и го направихме", посочи той.

Той каза, че общината успява да осигурява средства за изпълнението и на много други обекти - като благоустрояването на парк „Юнак", санирането на образователни институции, укрепването на срутище при крепостта „Туида.  Община ще търси правата си и по отношение на изпълнението на участъците по стария проект за воден цикъл от строителния надзор и от фирмата изпълнител „Хидросистеми".

Кметът посочи още, че дори и сега се налага смяната на тръби на кръговото движение, което в момента изгражда общината.

„Около 12 милиона отиват за този стар проект. Това е голям проблем за Сливен. Не случайно заради него бяха спрени всички европейските средства за Сливен и бяха прекратени договорите", каза Милев.

Вдигането на запора върху сметките е процедура, която ще отнеме повече време. Това ще стане след изплащането и на средствата за разноските по делото, което е процедура, която се инициира от съда, обясни заместник-кметът по финансите Румен Андонов.