Ремонтират ж.п гарата в Сливен за над 2 млн лв
Ремонтират ж.п гарата в Сливен за над 2 млн лв / Фейсбук

Ж.п гарата в Сливен ще бъде изцяло ремонтирана и обновена за 2 040 000 млн лв., съобщи кметът Стефан Радев. Ремонтните дейности ще продължат 210 дни.

Ще бъде санирана сградата, ще се извърши цялостна хидроизолация и топлоизолация. Проектът предвижда цялостен ремонт на помещенията. Ще се извърши подмяна на дограмата, на електроинсталацията, на отоплителната и водопроводната инсталации. Ще се обособят чакални за пътниците - топла чакалня, за майки с деца, за хора с увреждания и места за търговски обекти. Ще се направят консервационни работи на бившия ресторант за евентуално бъдещо използване. На първото ниво на гарата ще се изградят нови тоалетни.

Проектът предвижда окачена фасада на централния вход на гарата. Ще се направи ремонт на първи перон и козирката към него. Цялото външно пространство около обекта ще се реконструира чрез подмяна на настилките, поставяне на цветя и изграждане на рампа за хора с увреждания. Изпълнителят ще изгради ограда между подлеза и сградата на гарата, за да се ограничи безразборното пресичане на жп-линията.В проекта е заложена цялостна смяна на осветлението с енергоспестяващи лампи.

„След ремонта Сливен ще има една напълно съвременна сграда на жп-гарата, енергийно ефективна и красива", каза кметът. Фактическото строителство ще започне след почистването на обекта, което се очаква да стане след около две седмици. Поръчката е възложена от Национална компания железопътна инфраструктура.