/ Дарик Сливен, архив

Заседание на Общински съвет-Сливен ще се проведе утре, 19 юли, от 9.00 часа в зала „Май“. 35 са точките в основния дневен ред на предстоящото заседание. Ще се гласува и предложението да бъдат включени две допълнителни точки.

Едната е за учредяване право на строеж за изграждане на трафопост в село Селиминово. Другата е свързана с предложения на ДКЦ 1 и ДКЦ 2. ДКЦ 1 иска разрешение за закупуване на цифров рентгенов апарат, а ДКЦ 2 – да извърши ремонт на врати.

Започва прием на европроекти по процедура „Насърчаване на предприемачеството“

На заседанието утре ще се обсъди и гласува изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за установяване жилищните нужди на граждани, настаняване под наем и продажба на общински жилища на Община Сливен.

Промените са свързани с актуализация на наемните цени на общинските жилища с 20%. Приходите от наеми ще послужат за поддръжка на общинските жилища.

В дневния ред е и предложение за отриване на детска градина в кв. „Надежда“. Тя е изградена по проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен”, финансиран със средства от Българо-Швейцарската програма за сътрудничество и съфинансиран от държавата. Капацитетът на детската градина е 2 яслени групи за деца от десетмесечна до двегодишна възраст и 4 целодневни групи за деца от тригодишна до шестгодишна възраст.

На заседанието утре ще се обсъди и изменение на бюджета на Община Сливен за 2018 г. Една от причините за изменението са приходи от дейността на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, Симфоничен оркестър – Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Други няколко причини са свързани с разходи. Това са планирани допълнителни средства за дейността на средищното училище в с. Бяла и осигуряване на средства за местна дейност за детската градина в кв. „Надежда“.

Разкриват нови социални услуги в Сливенска област (СНИМКИ)

Изменението в бюджета е необходимо и във връзка с промени в плана за разходи в дейност „Център за подкрепа на личностно развитие” - възнаграждения, осигуровки и издръжка. Изменението в бюджета се налага и заради финансиране на проекта „Обичам природата - и аз участвам”, който ще се реализира от ОУ „Елисавета Багряна”.

В дневния ред е включено и предложението кметът на Община Сливен да бъде упълномощен да подпише „Запис на заповед” като обезпечение на авансово плащане по проект за изграждане на два центъра в бившето училище „Хаджи Димитър“.

Единият е Център за обществена подкрепа, другият е Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства. Общинските съветници ще обсъдят и предложения за разпореждане с общинска собственост, идеен проект и състав на Организационния комитет за подготовка и провеждане на проявите по повод Димитровден, отпускане на финансови средства на граждани на общината.