заседание
заседание / областна администрация Сливен
Актуализацията на Областната стратегия за социалните услуги бе една от темите на провелото се заседание на Областния съвет за развитие с участието на представители на общините, стопански организации, социални ведомства, специалисти от Института за управление на програми и проекти, гл. експерти от областната администрация.

Публично обсъждат отчета за приходите и разходите на бюджета на Община Сливен за 2017

Заседанието се проведе под ръководството на зам.областния управител Камен Костов. „Областната стратегия за развитие е разработена за периода от 2016 до 2020 година. Какво ще се планира в нея е от важно значение, тъй като, ако дадена услуга не фигурира в стратегията, тя не може да бъде разкрита и да получи финансиране“, заяви той.
 
Звеното за мониторинг и оценка на междинното изпълнение на стратегията е изготвило доклад, в който се предлагат конкретни промени, свързани с новите наименованията на някои от социалните услуги, както и с постъпили предложения от общините Сливен, Нова Загора и Твърдица, съобщи Женя Андонова, главен експерт в областната администрация.
 

заседание
областна администрация Сливен


В община Сливен са планирани четири нови услуги: нов Център за обществена подкрепа, Дневен център за деца и/или младежи с тежки множествени увреждания,

Център за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания и Център за временно настаняване на бездомни лица. Има и промяна в някои от услугите: капацитетът на заложения за създаване през 2018 г. в Сливен Кризисен център за жертви на домашно насилие се увеличава от 12 на 20 места.

От 10 на 8 места се намалява капацитетът на Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост в Нова Загора и Преходното жилище в новозагорското с.Асеновец. Разширява се обхватът на целевата група, която ще включва деца и пълнолетни лица с увреждания, в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Сливен. С това се увеличава капацитетът на центъра от 30 на 50 места.
 
На заседанието бяха одобрени още междинен доклад за изпълнение на Областната стратегия за развитие на Сливенска област и доклад за дейността на съвета през миналата година.