Проведе се първият етап от проекта за зрително затруднени деца и млади хора
Проведе се първият етап от проекта за зрително затруднени деца и млади хора / снимка - ГЕРБ-Сливен

В Областна администрация-Сливен в събота се проведе първият етап от проекта „Под слънцето има място за всички, има и за нас", организан с помощта на МГЕРБ - Сливен. Той е насочен към зрително затруднени деца от Сливен, които учат в общообразователни училища и техните родители, както и към млади хора и семействата им.

По време на първия етап бяха обяснени основните неща, които трябва да знаят всички родители и близки, как и какво трябва да правят със своите деца и как да подхождат в различните ситуации. Според Митка Инзова - педагог на зрително затруднени деца и член на екипа, осъществяващ проектните дейности, поради незнание за някои неща, родителите и близките на зрително затруднени деца имат неадекватно поведение спрямо собствените си деца.


„Всички родители са много заинтересовани, грижат се от години и правят
всичко за децата си, но понякога се получава така, че просто от незнание
имат неадекватно поведение към собствените си деца, което води до
негативни реакции от страна на децата", обясни Инзова. Според нея,
работата на екипа от специалисти започва, когато свърши работата на лекаря и специалистите трябва да подготвят детето за реалния живот, да може то да бъде самостоятелно, а не да бъде постоянно обгрижвано и да няма възможност да се развива като самостоятелна личност.