Проучват храненето на кърмачетата в Сливенско
Проучват храненето на кърмачетата в Сливенско / netinfo

Проучване на храненето на кърмачетата и малки деца до 5 години започва на територията на община Сливен, обявиха от РИОКОЗ. Проучването е част от Националния план за действие „Храни и хранене 2005-2010 година” и се провежда на територията на цялата страна. Планът е приет от Министерския съвет, заедно с Национален интегриран план за прилагане конвенцията за правата на детето 2006-2009 година. Проектът се осъществява с подкрепата на УНИЦЕФ, Детския Фонд на ООН.

Целта на това първо по рода си изследване е да събере информация и да се направи оценка на кърменето и храненето и свързаните с тях рискове за здравето на децата, достъпа до медицинска помощ и отглеждането на децата в семействата. В цялата страна ще бъдат изследвани 2200 деца, разпределени в четири възрастови групи . В сливенско ще се изследват 71 деца. Те са от Сливен, Нова Загора и село Жельо войвода.

Данните ще се събират по три метода-справка с медицинската документация на детето, изследване на детето и анкетиране на майката. Анкетните карти ще се изпращат периодично в Националния център за опазване на общественото здраве и ще се съхраняват при отговорния изпълнител на проекта. Информацията е конфиденциална. Всяко анкетирано дете ще получи от УНИЦЕФ подарък плюшена играчка, а за попълването на анкетите майките ще получат по 15 лева.