Продължава резитбата на короните на тротоарните дървета
Продължава резитбата на короните на тротоарните дървета / Дарик Сливен, архив

Няколко вида резитби са извършени на короните на тротоарните дървета по бул. „Хаджи Димитър” в Сливен. „Едната е с цел освобождаване въздушната мрежа на тролейбусния транспорт, а другите се правят за повдигане на короните на дърветата и за цялостното им оформяне. На места просветляваме короните, за да не пречат на осветителните тела по стълбовете”, каза Емилия Кючукова, главен инспектор и ландшафтен архитект в Община Сливен.

Резитбата по дърветата се прави в периода на покой всяка година и се налага заради крехката и чуплива дървесина на някои видове и не направена резитба през голям период от време.

Започнала е резитба за цялостно оформяне на короните на дърветата по ул. ”Г. С. Раковски”, където дърветата са с множество загнивания по стволовете и с опасност от падане. „За съжаление не можем да продължим по цялата улица, защото ще ограничим движението по нея, а тя е много натоварена, заради строителството по водния цикъл, където няколко улици в централна градска част са транспортно ограничени”, обясни Кючукова.

Извършени са резитби и в района на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, където дърветата не са рязани откакто са засадени преди около 60-70 години и са нанесли  щети по мазилката и хидроизолацията на училището.

Според Кючукова като цяло короните на тротоарните дървета в Сливен не са в добро състояние, тъй като не са провеждани необходимите резитби през годините. Липите по пешеходната зона по бул.”Цар Освободител” също не са подрязвани досега. Предстои тяхното оформяне с по-лек тип резитба, тъй като е пешеходна зона и хората не могат да бъдат лишавани от сянката на дърветата. Ще се премахнат сухи и загнили клони, ще се свали височината на тези дървета, чиито корони се простират над жилищни и административни сгради, ще се съкратят корони откъм страната на фасадите, когато близостта е опасна за нанасяне на щети.