Президентът Плевнелиев ще поиска законодателни промени във връзка с утилизацията на боеприпаси
Президентът Плевнелиев ще поиска законодателни промени във връзка с утилизацията на боеприпаси / Яна Зафирова

Национален дебат за законодателна промяна за утилизацията на боеприпаси ще изиска президентът Росен Плевнелиев при срещата си в парламентарно представените политически партии. Това заяви по време на мобилната приемна в Сливен държавният глава. Проблемът бе поставен от членове на Инициативния комитет от стралджанското село Лозенец, където през юни 2012 година избухнаха складове на фирмата „Барета Трейдинг“. Президентът Плевнелиев заяви, че се надява в парламента да има дебат за промените и партиите да обърнат внимание и за проблемите в Казанлък и Сопот. „Убеден съм, че парламентът ще намери своите аргументи и правилно решение”  подчерта още държавният глава.

Вчера и днес в Сливен е открита приемна на президентството. 25 души са се записали за прием за двата дни. Най-често въпросите са свързани с правораздавателната система в страната, имотни проблеми, както и въпроси, свързани с новата програма за енергийно възстановяване на панелните жилища. При посещението си в Сливен президентът Росен Плевнелиев откри и „Синя стая“. „От една страна това е просто стая, която не е голяма като обем, но от друга страна е една голяма крачка напред за Сливен и си заслужава държавният глава да дойде и да я покаже. Тази стая е плод на най-доброто, което ние можем да видим от Европа и света за достойно отношение към деца в беда“ – подчерта Плевнелиев.

 

Предстои президентът да участва в кръгла маса на тема „Достъп до правосъдие – гаранции за правата на децата и децата в конфликт със закона“. В дискусията ще се включат министърът на правосъдието Христо Иванов, кметът на града Кольо Милев, областният управител на Сливен Димитър Сяров, посланикът на Френската република у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, Таня Радочай – представител на УНИЦЕФ за България.