Предлагат историческият музей да носи името „Д-р Симеон Табаков
Предлагат историческият музей да носи името „Д-р Симеон Табаков / архив Дарик - Сливен

Регионалният исторически музей в Сливен да носи името на д-р Симеон Табаков е едно от предложенията, които ще бъдат разгледани на последната сесия на Общински съвет - Сливен мандат 2007/2011.  

„Град Сливен е един от малкото градове в страната, който има своя написана тритомна история, чийто автор е именитият наш съгражданин д-р Симеон Табаков. Фундаменталният му труд, скромно озаглавен „Опит за история на гр. Сливен" е основен източник за историята на Сливен, безценно ръководство и справочник за всеки специалист или краевед, занимаващ се с история. Написан е въз основа на богат архивен материал, издирван и събиран в музеите и архивите на европейските столици. Тя е плод на всестранната ерудиция на автора и остава като паметник на бунтовния град и като забележително постижение на българската поселищна литература" - пише в предложението. И се допълва, че в  

наше време естествен приемник и продължител на делото на д-р Симеон Табаков е Регионалният исторически музей в Сливен. Той е единственият в града научен институт, който проучва историческото минало на Сливен и Сливенския край.

Ако съветниците решат да именуват историческия музей „Д-р Симеон Табаков", решението ще бъде изпратено до министъра на културата.