Празник на детската книга в Сливен
Празник на детската книга в Сливен / netinfo

XІ-ят Национален фестивал на детската книга ще се проведе от 7 до 9 май в Сливен, съобщи директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни" Росица Петрова. Официалното откриване е на 7 май от 10 ч. във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров". Същият ден ще се проведат Национален пленер за детска рисунка на тема „Спомен за карнавала на приказките" и уъркшоп по четене, който е съвместен проект с фондация „Аида" - Верона. От 17 ч. е официалната церемония по награждаване на участниците в Националния литературен конкурс на тема „Ако имах вълшебна пръчица щях..." и Националния пленер за детска рисунка „Спомен за карнавала на приказките".

От 18 ч. в зала „Сирак Скитник" ще бъде открита изложба на плакати „Пипи дългото чорапче" на студенти от градовете Белград, Сараево и Цетина. В програмата за 8 май е включено провеждането на кръгла маса на тема „Тематични и жанрови промени в литературата за деца в началото на ХХІ век - поглед в балканските литератури", която ще продължи и на следващия ден. В проявата ще участват автори, литературни критици и представители на детски литературни фестивали от балканските страни.

За 16 часа на 8 май е предвидено карнавално шествие по главната улица на Сливен. Също на 8 май от 17,30 ч. в Драматичния театър ще бъде церемонията по връчване на Националната награда „Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2009 г. След това ще се проведе тържествен концерт, на който водещи ще бъдат актьорите Мария Игнатова и Теодор Елмазов.

Заключителният концерт и закриването на фестивала ще бъде  на 9 май от 10,30 ч. също в сградата на театъра.

През трите фестивални дни за децата ще има много забавления, игри и състезания, както и срещи с детски писатели. Организацията на фестивала тази година струва около 85 000 лв.

Патрон на фестивала е Зорка Първанова.