Пожар избухна в труднодостъпна местност край твърдишкото село Сборище.

Това съобщи комисар Владимир Демирев, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Сливен.

Мълния предизвика нов голям горски пожар в Смолянско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сигналът за огнената стихия е подаден около 14:00 часа. Огънят е обхванал около три декара. Пожарът е низов и горят борови иглички. На място са екипи от пожарната в Твърдица и Сливен, както и горското стопанство.

"Теренът е труднодостъпен, няма възможност да се гаси с автомобили, само ръчно", посочи комисар Демирев. По думите му засега огънят е овладян, но е необходимо мястото да се поддържа мокро по-дълго време, за да не се възпламени отново. Вятърът също възпрепятства гасенето, каза още Демирев. 

"За съжаление, това лято там възникнаха много пожари", добави той. Според него е съмнително пожарът да е възникнал сам в толкова отдалечена местност.

Големият пожар край Чепеларе е овладян, има отделни тлеещи огнища (СНИМКИ/ВИДЕО)

На официалния сайт на община Твърдица бе публикуван призив към гражданите да се включат в овладяването на пожара, подпомагайки дейността на огнеборците. 

Препоръчително е да се снабдят предварително с лопати, тупалки, овощарски пръскачки. Сборният пункт е изходът на село Сборище към град Шивачево, откъдето има видимост към пожара и могат да се придвижат до мястото.
Велина Василева, БТА