Помещение на партера за дежурния граждански съдия искат от Районния съд в Сливен
Помещение на партера за дежурния граждански съдия искат от Районния съд в Сливен / Дарик Сливен, архив

Да бъде предоставено на Районен съд - Сливен помещение на партерния етаж в Съдебна палата, което да бъде ползвано ежедневно от дежурен граждански съдия, предлага председателят на съда Ангел Гагашев. По този начин ще бъдат облекчени гражданите, особено инвалидите, които в момента е нужно да преминат през два контролни поста на съдебната охрана, достигайки до съдийските кабинети на втория етаж.

Така ще се облекчи и работата на съдиите, които работят по двама в стая, и човекопотокът възпрепятства работата и на колегата, работещ в стаята на дежурния съдия. Ползваните от Сливенския районен съд помещения за архив са крайно недостатъчни, необходимо е и предоставянето на допълнително помещение за съхраняване на архивните дела.

Поради нарасналия брой на постъпилите дела през годините, особено на гражданските дела, а от друга страна, поради нарасналия брой на приложените към наказателни дела веществени доказателства, които се съхраняват в същите помещения, архивирането на приключилите се затруднява значително, посочва съдия Гагашев в отчета на работата на съда през 2011 г.

Към настоящият момент в почти всички съдебни зали са внесени за съхранение архивни дела, като справки по тези дела могат да се правят само ако в съответната съдебна зала не се разглеждат дела в открито съдебно заседание.

Районният съд в Сливен разполага с 27 канцеларии и кабинети, 6 съдебни зали, стая за класифицирана информация, стая за веществени доказателства, 2 помещения за архив.