Откриха Информационен център по животновъдство в Сливен
Откриха Информационен център по животновъдство в Сливен / БГНЕС, архив

 

Министърът на земеделието проф. Иван Станков откри първия в страната „Информационен център по животновъдство” в Сливен. Министър Станков посочи, че целта на центъра е да подобри информираността и професионалната компетентност на животновъдите в региона с предоставяне на актуална информация за промените в българското и европейското законодателство и възможности за подпомагане. Центърът ще подпомогне и осъществяването на обратна връзка между животновъдите и Министерството на земеделието и храните за проблеми възникнали в сектора и техните решения.

Около 15% от директните плащания ще бъдат отделени за обвързаното производство. Не по–малко от 25% от селските райони, където средствата не могат да се усвояват и се връщат в Европейския съюз ще бъдат прехвърлени в сектора земеделие. Това заяви министърът на земеделието проф.  Иван Станков в Сливен.  По този начин  ще  бъдат стимулирани  слабите производства, животновъдството,  планинското животновъдство и земеделие, биоземеделието. Подпомагане е предвидено в периода 2014 – 2020 година.

За първи път тази година производителите на зеленчуци и плодове ще получат субсидии от националните доплащания. Птицевъдите, свиневъдите и производителите на картофи също ще бъдат подпомогнати от държавата, уточни още земеделския министър.