Отбелязват 109 години от избухването на Илинденско - Преображенското въстание
Отбелязват 109 години от избухването на Илинденско - Преображенското въстание / ВМРО - НИЕ Сливен

С представяне на „Бележити българи" и залп на клуб „Традиция" ВМРО - НИЕ ще отбележи  109-та годишнина от избухването на Илинденско - Преображенското въстание. Представянето ще се състои в двора на къщата - музей "Хаджи Димитър" в Сливен от 17.30 часа.

Преди това членове и симпатизанти на ВМРО - НИЕ ще положат венец пред паметната плоча на Борис Дрангов на едноименната улица в Сливен във връзка с 95 години от геройската гибел на легендарния полковник при завоя на река Черна 26 май 1917 по време на Първата световна война и с националните чествания на 100 годишнината от Балканската война, в която Дрангов е началник на щаба на 1-ва бригада от 1-ва пехотна дивизия и лично предвожда подразделения.

Цветя ще бъдат поставени и на паметните плочи на илинденските герои Кръстьо Асенов, братов син на Хаджи Димитър и подпоручик Георги Папанчев. Свещи на признателност ще бъдат запалени в Катедралния храм „Св. Димитър".

Организатори са Регионален исторически музей Сливен, доц. Пламен павлов, Регионален клуб „Традиция" Нова Загора и ВМРО - НИЕ.