Определиха девет СИК за гласуване на хора с увредено зрение или трудноподвижни
Определиха девет СИК за гласуване на хора с увредено зрение или трудноподвижни / Дарик Сливен, Архив

Девет секционни избирателни комисии определи Общинската избирателна комисия в Сливен за гласуване на граждани с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Осем от тези секции са в Сливен, деветата е в Крушаре.

По закон гражданите със затруднения в придвижването или с увредено зрение имат право да гласуват в специално обозначена с табела секция на първия етаж (партер) при гласуване в сгради с повече от един етаж. Пред тази секция се поставят обозначителни знаци, указващи допълнителното й предназначение.

В Сливен са определи СИК във ІІ СОУ „Христо Ботев", ІІІ ОУ "Д-р Иван Селимински", VІІ ОУ "Панайот Хитов", Х ОУ "Йордан Йовков", ХІІ ОУ „Елисавета Багряна", ХІ ОУ „К. Константинов", VІІІ ОУ „Юрий Гагарин", ІХ ОУ „Св. св. Кирил и Методий", в село Крушаре секционната избирателна комисия се намира в училището.

Граждани с увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да изберат да гласуват в секции 38 и 40, намиращи се в начално училище „Васил Левски" в Сливен, където няма стъпала при влизането в сградата.

Те могат да гласуват с посочен от тях прудружител, когато увреждането им не позволява сами да извършат необходимите действия при гласуването. Също могат да правят заявки за осигуряване на транспорт или друга помощ от Община Сливен за гласуване в изборния ден, на телефони 044/ 611 215, 044/ 611 217, 044/ 611 216 и 044/ 611 226.

От Общинската избирателна комисия съобщават, че на територията на общината няма назначена подвижна избирателна секция за гласуване с подвижна кутия, поради липса на подадени заявления от граждани с увредено зрение или със затруднения в придвижването, в определения за това срок.