Общинските съвети да решават за приватизацията на болниците
Общинските съвети да решават за приватизацията на болниците / netinfo

Решението за приватизация на общинските болници и тяхната собственост трябва да излезе от Общинските съвети. Това предлага председателят на лекарската колегия в Сливен д-р Юлия Бянкова. По думите и лечебните заведения няма да бъдат приватизирани масово, а само отделни видове лечебни заведения ще бъдат продавани. Това касае най- вече общинските болници.

Областните болници, университетските и специализираните центрове остават в категорията лечебни заведения, които няма да бъдат приватизирани. Не е ясен и срокът, за който трябва да се запази дейността на дадената болница, след като бъде приватизирана.

Бянкова уточни, че при продажбите задължително трябва да има условие дали дейността ще се запази за определен срок, или безусловно се приватизира и болницата остава завинаги лечебно заведение. "Друг съществен детайл, който за жалост не се коментира, е фактът, че ще бъдат приватизирани обособени части от болниците – стопански постройки, дворни участъци, но няма да бъдат приватизирани клиники, структури от конкретната работа на лечебното заведение", коментира още председателят на лекарската гилдия.