Община Тунджа готова за новата учебна година
Община Тунджа готова за новата учебна година / Община Тунджа, Архив

Общинските училища, детски заведения и обслужващи звена в Община „Тунджа“ имат готовност да започнат успешно  учебната 2014/2015 година.

Новите моменти в общинската образователна политика са преструктурирането на мрежата от детски заведения и новият старт на професионалното образование.

В държавния план-прием е включена една паралелка след завършено основно образование в общинското средно училище в с. Скалица, по професия „Лозаровинар”, специалност „Лозаровинарство”. Така от тази учебна година общинската образователната инфраструктура ще предоставя условия за достъп, както до предучилищна подготовка и основно образование, така и до средно професионално образование.  Мрежата от общински училища включва: 2 начални училища, 7 основни средищни училища и  СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Скалица. Общият брой на паралелките е 69, в т.ч. от І до VІІІ клас - 68 и една паралелка в 9 -ти клас. Броят на учениците в паралелките от І до ІХ клас, по данни на директорите, е  общо 1 100 ученици, от тях 127 първокласници. Общо шест са слетите паралелки, с една по-малко от предходната учебна година. Няма формирани паралелки с брой на учениците по-малко от 10 в клас. В ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий”, с. Веселиново са формирани по две паралелки в VІІ и в VІІІ клас. Формирани са 3 подготвителните групи за задължителна предучилищна подготовка на  5 и 6 годишни деца, по една в училищата: ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Бояджик, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Веселиново и НУ „Васил Левски”, с. Завой.

В групите ще бъдат обхванати общо 64 деца.  В индивидуална форма на обучение са записани 2 ученици в ОУ „Васил Левски”, с. Тенево.

В самостоятелна форма на обучение са записани общо 46 ученици в училищата в селата Ботево, Скалица и Тенево. Интегрирано ще се обучават 20 ученици със специални образователни потребности в училищата в селата Бояджик, Роза, Скалица и Тенево. Броят на пътуващите ученици към началото на учебната година е 519.

В групите за целодневна организация на обучение ще бъдат обхванати 1068 ученици от І до VІІІ клас, като обхватът е реализиран почти на 100 процента. Реализирани са дейности за създаване на по-добри условия и подобряване на училищните сгради. НУ „Васил Левски”, с. Завой - подмяна врати  и прозорци, външно измазване, частичен ремонт на покрива и ремонт на улуците с доброволен труд и средства, осигурени по Програмата за хуманитарна и гражданска подкрепа на Министерството на отбраната на САЩ.

Ремонтът се извърши през периода от 15 юли до 3 август заедно със сухопътните войски на България. Извършено е и вътрешно изкърпване и боядисване, подмяна на дъските в класните стаи, измазване на комините. ОУ „ Христо Ботев”, с. Кукорево – в ход е външно и вътрешно измазване, ремонт на тоалетни, ремонт на отоплителна инсталация, саниране на сградата и подмяна на дограмата. СОУ „Паисий Хилендарски”, с. Скалица – извършва се подмяна на дървената дограма с PVC, шпакловка и боядисване на фасадата, частичен ремонт на покрива.

Общинските училища са снабдени със заявените безплатни учебници и учебни помагала, задължителна училищна документация.От учебната 2014-2015 г. по решение на ОбС „Тунджа” от края на месец февруари 2014 г. и Заповед на Министъра на образованието и науката от месец юни 2014 г.,  ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, в с. Скалица е преобразувано в  СОУ.