Обществено обсъждане на предварителен проект за ПУП на ромския квартал в Ямбол
Обществено обсъждане на предварителен проект за ПУП на ромския квартал в Ямбол / Дарик - Сливен архив

 

Обществено обсъждане на предварителен проект за Подробен устройствен план на ромския квартал в Ямбол ще се проведе днес, съобщиха от общината. Проектът представя План за регулация и застрояване на част от квартали 75 и 78 от плана на Първи градски район –Ямбол. Това е територията, заключена между улиците „Тимок”, „Чая”, „Преслав” и ел.подстанция „Боровец”.

До момента този район не е урегулиран, съществуващото застрояване в по-голямата си част е извършено, когато е бил в периферията на града, без строителни книжа. По-късно застрояването в квартала се уплътнява, нараства броят на масивните сгради, за сметка на влошаване условията на обитаване.

Собствеността на земята е общинска, което е една от причините всички постройки да са незаконни. Урегулирането на територията ще даде възможност общината да продава или да предоставя отстъпено право на строеж върху съответните терени, а обитателите на квартала да придобият собственост с всички произтичащи от това права и задължения.

След събарянето на опасното съоръжение „бл. 20”, изработването на ПУП на ромския квартал е следващата стъпка за нормализиране условията за живот в този район на Ямбол. Урегулирането на застрояването ще даде възможност и за събиране на данъци от живеещите там, както е с живущите във всички останали райони на града.