Обявяват кое е Европейското дърво на годината на церемония в Брюксел
Обявяват кое е Европейското дърво на годината на церемония в Брюксел / Община Сливен, архив

Победителят в конкурса "Европейско дърво на годината 2014" ще бъде обявен днес, 19 март в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Официалната церемония, която ще се проведе от 19.00 часа местно време слага край на надпреварата, в която участваха дървета от десет европейски държави - Чехия, Унгария, Словакия, Ирландия, Полша, Шотландия, Франция, Италия, Уелс и, разбира се, България.

Победителят се определя от резултатите от електронното гласуване, в което се включиха десетки хиляди българи и приятели на България, за да подкрепят символа на Сливен, превръщайки инициативата в общонационална кауза. По неофициални данни, именно Стария бряст е дървото, което тази година ще носи приза Европейско дърво на годината.

Стария бряст се намира в центъра на Сливен. Дървото е природен феномен на възраст около 1100 години от вида Ulmus kampestris (полски бряст). Той е обявен за защитен обект. Обиколката му при корена е над 5.65 метра, а височината му достига 10 метра.

Брястът е остатък от вековна гора, простирала се от Родопите до Черно море, а според преданията Сливен възниква на мястото на тази стара гора.

Поради множество събития станали при бряста, през 1970 г., той е обявен за историческо място. Етнологът д-р Владимир Демирев посочва, че за хората на Сливен и Сливенско наименованието „Старият бряст” е носител на определен енигматичен смисъл и изпълнява центроорганизиращи функции в социокултурното пространство на града.

При Стария бряст е измервана някога надморската височина на Сливен – 265,75 м.

За да присъства на церемонията в Брюксел от Сливен замина делегация, включваща представители на общинското ръководство, общественици, журналисти, както и изпълнители от Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен, които ще представят фолклорна програма.

Сливенското дърво участва като български представител в европейския конкурс, след като спечели националната надпревара „Дърво с корен”. Това звание му осигурява специализирани грижи, които ще бъдат положени за хилядолетника още в края на този месец.