Обявиха носителите на награди от ХІV Национален фестивал на детската книга
Обявиха носителите на награди от ХІV Национален фестивал на детската книга / netinfo

Носител на наградата "Константин Константинов" от ХІV Национален фестивал на детската книга за цялостен принос е Лиляна Стефанова. Това съобщи Игор Чипев, председател на журито за определяне на носителите на националната награда. Писателката е автор на повече от 50 книги поезия, проза, есеистика, пътеписи за възрастни и на книги за деца. Нейни стихове са преведени на 31 езика, общият тираж на книгите й достига един милион екземпляра. Носител е на много награди и отличия.

Наградата в категория „Автор" получава Ангелина Жекова. Тя е автор на стихосбирката за възрастни „Есенна жарава”(1990) и на много книги за деца. Нейни стихове са помествани в учебници и учебни помагала за начален курс. Автор е и на много текстове за песни. Превежда книги за деца от руски и английски език.

Носител на наградата „Константин Константинов" в категорията „Илюстратор" е Петър Станимиров, чиято изложба може да се види в Художествена галерия "Димитър Добрович".

Тази година награда в категория „Издателство" не се присъжда.

Връчването на наградите ще се състои на тази вечер от 17.00 ч. в Драматичен театър „Стефан Киров" по време на тържествения концерт-спектакъл на фестивала.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Ротари клуб – Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”. Носители на наградата за цялостен принос са и известните български творци Леда Милева, Георги Константинов, Марко Ганчев, Иван Цанев, Катя Воденичарова, Кина Къдрева. В категория „Автор” носители на наградата са Виктор Самуилов, Севда Севан, Петя Александрова, Панчо Панчев, Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова – Юлка, Весела Фламбурари. В категория „Издателство” са отличени издателствата „Фют”, „Хермес”, „Жанет 45”, „Пан”, „Златно пате”, “Егмонт - България”, “Дамян Яков”. В категория „Илюстратор” носители на наградата са Спас Спасов, Ралица Мануилова, Олег Топалов, Ясен Гюзелев.