Обявиха носителите на награди от ХІV Национален фестивал на детската книга

Обявиха носителите на награди от ХІV Национален фестивал на детската книга
Обявиха носителите на награди от ХІV Национален фестивал на детската книга / РБ "Сава Доброплодни" - Сливен

Носител на наградата "Константин Константинов" от ХІV Национален фестивал на детската книга за цялостен принос е Лиляна Стефанова. Това съобщи Игор Чипев, председател на журито за определяне на носителите на националната награда. Писателката е автор на повече от 50 книги поезия, проза, есеистика, пътеписи за възрастни и на книги за деца. Нейни стихове са преведени на 31 езика, общият тираж на книгите й достига един милион екземпляра. Носител е на много награди и отличия.

Наградата в категория „Автор" получава Ангелина Жекова. Тя е автор на стихосбирката за възрастни „Есенна жарава”(1990) и на много книги за деца. Нейни стихове са помествани в учебници и учебни помагала за начален курс. Автор е и на много текстове за песни. Превежда книги за деца от руски и английски език.

Носител на наградата „Константин Константинов" в категорията „Илюстратор" е Петър Станимиров, чиято изложба може да се види в Художествена галерия "Димитър Добрович".

Тази година награда в категория „Издателство" не се присъжда.

Връчването на наградите ще се състои на тази вечер от 17.00 ч. в Драматичен театър „Стефан Киров" по време на тържествения концерт-спектакъл на фестивала.

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Община Сливен, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и Ротари клуб – Сливен. Наградата се присъжда ежегодно, в рамките на Националния фестивал на детската книга, за принос в книгоиздаването за деца през предходната година. Включва малка пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”. Носители на наградата за цялостен принос са и известните български творци Леда Милева, Георги Константинов, Марко Ганчев, Иван Цанев, Катя Воденичарова, Кина Къдрева. В категория „Автор” носители на наградата са Виктор Самуилов, Севда Севан, Петя Александрова, Панчо Панчев, Мая Дългъчева, Юлия Спиридонова – Юлка, Весела Фламбурари. В категория „Издателство” са отличени издателствата „Фют”, „Хермес”, „Жанет 45”, „Пан”, „Златно пате”, “Егмонт - България”, “Дамян Яков”. В категория „Илюстратор” носители на наградата са Спас Спасов, Ралица Мануилова, Олег Топалов, Ясен Гюзелев.