Обезщетяват собствениците на животни, засегнати от болестта „син език” по пазарна цена
Обезщетяват собствениците на животни, засегнати от болестта „син език” по пазарна цена / Дарик Сливен

По пазарни цени ще бъдат обезщетени фермерите, чиито животни са пострадали от болестта „син език”. Огнищата в страната вече са 230 в 22 области, засегнатите животни са над 1900. Цената на едно животно варира между 100-120 лева. Това съобщи в котленското село Мокрен аграрният министър Васил Грудев. На този етап за компенсация на фермерите са заделени 450 хил. лева, като има готовност за обезпечаване на допълнителен ресурс.

„На 24 юни е констатирано първото огнище от заболяването в страната, до края на юли не са предприети никакви мерки” – отбеляза още министър Грудев. Той допълни, че ваксинация на животните ще бъде направена след зимния сезон, като само средствата за ваксина ще са около 3 милиона лева.

Земеделският министър пристигна в село Мокрен, за да се срещне с фермери от Източна България, пред които да разясни обстановката в страната във връзка със заболяването „син език” и предприетите мерки за ограничаването му и обезпечаването на пострадалите.

Директорът на Областната дирекция на БАБХ Пламен Пенчев обясни, че в сливенски регион огнищата от заболели животни са три – селата в котленско Мокрен и Ябланово и сливенското Ичера. 192 животни, предимно овце досега са умрели в сливенско следствие заболяването.

Заместник-областният управител Неджми Ахмед съобщи, че на днешното заседание на Епизоотичната комисия е взето решение в селата, където има заболели животни да се копаят ями, в които да бъдат изхвърляни труповете и заливани със сода каустик, тъй като екарисажите в страната не смогвали да изгарят загиналите от болестта селскостопански животни.  Забранена е и продажбата на месо и мляко в радиус 20 километра от огнищата.