Новите сгради – с паспорти
Новите сгради – с паспорти / DarikNews.bg
Новите сгради – с паспорти
35704
Новите сгради – с паспорти
Новите сгради – с паспорти
  • Новите сгради – с паспорти
  • Новите сгради – с паспорти

Сграда, получила разрешително за строеж след 2005 година, се придружава задължително с технически паспорт. Това обясни пред Дарик строителният консултант  Стефко Шевкенов. Този паспорт обуславя предназначението, годността, експлоатационния срок на обекта и е регламентиран по Наредба №5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според наредбата, освен че всяка нова сграда ще влиза в употреба, след като се сдобие с технически паспорт, такъв получават и реконструираните и модернизирани стари строежи. Новопроектираните сгради трябва да имат специален клас на енергоемкост А и Б. За сградите, построени преди 2005 година, наредбата задължава собствениците да предприемат в определени срокове обследване на сградите и издаване на енергиен паспорт.

В Сливен има издадени няколко такива паспорти на собственици на сгради на фирми, на физически лица не са издавани, заяви Шевкенов. При саниране на сгради инвестицията излиза около 1/8 от стойността на сградата, но икономията на електроенергията се изплаща за около 10-12 години, уточни още специалистът.

Чуйте още по темата в прикачения звуков файл.