Нова Наредба за определяне размера на местните данъци в община Тунджа
Нова Наредба за определяне размера на местните данъци в община Тунджа / Дарик Сливен, Архив

С 0,5 промила е увеличението на данъка върху недвижимите имоти в Община Тунджа.  За приблизително еднакви имоти / 800 кв.м. двор и 100 кв. м. застроена площ /, това ще доведе до ръст на данъка с 3,30 лв, съобщиха от общинската администрация.

При възмездно придобиване на недвижими имоти и ограничените вещни права върху тях, данъкът се дължи в размер на 2,5 на сто, а при възмездно придобиване на моторни превозни средства - в размер на 3 на сто върху оценката на прехвърленото имущество. За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително и съответстващи на екологичните категории „Евро 3” и „Евро 4”, данъкът се заплаща с 50 на сто намаление, а за съответстващите на „Евро 5”, „Евро 6” – с 60 на сто намаление от определения по Закона за изменение и допълнение на ЗМДТ от месец ноември 2013 година данък.

За автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремарке и седловите влекачи с двигатели, съответстващи на екологичните категории „Евро 3” и „Евро 4”, данъкът се заплаща с 40 на сто намаление, а за съответстващите на „Евро 5”, „Евро 6” и „EEV” – с 50 на сто намаление, от определения по ЗМДТ данък.” Екологичните категории „Евро 3”,  „Евро 4”, „Евро 5”, „Евро 6” и „EEV” се удостоверяват чрез предоставяне на документ, от който е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологична категория.

Наредбата за изменение  и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община „Тунджа” е в сила от 1 януари тази година. От началото на 2014 година законодателят  освободи от данък недвижимите имоти  с данъчна оценка до 1680 лв. включително. Населените места в община „Тунджа” са с нисък функционален тип, което определя ниската данъчна оценка и респективно - ниската облагаема основа.

В следствие на това решение около 3 000 имота попадат в категорията на „освободените”, което съставлява 1.6 % от общата облагаема маса на недвижимите имоти в общината. Данъчната оценка на имотите ежегодно се променя в посока намаление чрез различни корекционни коефициенти, които отчитат коефициента на овехтяване, на инфраструктура, местоположение и други.

В този смисъл съществуващият стареещ сграден фонд ще продължи да увеличава процента на „освободените имоти”. Това допълнително ще утежнява приходите от данък върху недвижими имоти.

За да продължи да предоставя качествено услугите  на населението, общината предприема увеличаване на приходите си от местни данъци, повишавайки промилите на облагане, допълват още от общината.